DERS ADI

: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 3038 Gıda Hijyeni ve Teknolojisi ZORUNLU 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. NURAY GAMZE YÖRÜK

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi alanında bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış, gıda ile ilgili alanlarda aldığı temel Lisans Eğitimi doğrultusunda çalışabilecek, etik kurallarını bilen ve uygulayan, araştırıcı ve sorgulayıcı olan, kendisini sürekli geliştiren, uluslararası düzeyde de kabul edilebilen ölçütlere uygun bireyler yetiştirmek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1-Halk sağlığı ve ilgili alanlarında yeterli bilgi kazanır.
2   2- Hayvansal gıdaların temel bileşimi, mikrobiyolojisi konularında bilgi edinir.
3   3-Gıda güveliği ile ilgili sistemleri bilir.
4   4- Gıda ambalajlama teknolojileri ile gıda muhafaza metotlarını öğrenir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1-Gıda Hijyeni ve Gıda Kimyası 12-Kanatlı eti mikroflorası ve bozulmaları
2 2- Gıda kimyası -Proteinler 13-Yumurta hijyeni
3 3- Gıda Kimyası - Karbonhidratlar 14- Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon
4 4- Gıda Kimyası -Lipitler 15--HACCP sisteminin prensipleri
5 5-Hijyen ve teknolojinin tanımı ve önemi
6 6-Gıdalarda mikroorganizmaların varlığı
7 7-Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler
8 8-Gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyon yolları
9 9- Gıda kaynaklı infeksiyonlar
10 10- Gıda kaynaklı infeksiyonlar
11 11- Gıda Kaynaklı intoksikosyonlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Gıda Güvenliği ve Güncel Uygulamalar Kitabı: Editör: Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK- Dr. Öğretim Üyesi Yasin AKKEMİK, Dr. Özlem İSTANBULLU PAKSOY- Dr. Sibel ÖZÇAKMAK- Dr. Ayşe NİZAMLIOĞLU, Arş. Görv. Dr. Tuba BÜYÜKSIRIT BEDİR- Arş. Görv. Tahir YILMAZ
2. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı Kitabı: Prof. Dr. Nevzat Artık - Prof. Dr. Nevin ŞANLIER - Dr. Öğr. Üyesi Aybuke Ceyhun Sezgin
3. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi Kitabı: Prof. Dr. İrfan EROL
4. Doyle, M.P., Beuchat, L.R., Montville, T.J. (1997). Food Microbiology : Fundamentals and Frontiers. ASM Pres, Washington.
5. Sinell, H.J. (1985). Eiführung in die Lebensmittelhygiene. Verlag Paul Parey, Berlin und Hamburg.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders 2 saat teorik ve 2 saat pratik olarak yapılacaktır. Anlatım,tartışma ve uygulama.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Ders saatine belirtilen zamana uyulmalıdır.Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK
Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Cumhuriyet Mahallesi cami Sok.No:3 posta Kodu:35890
Kiraz -İZMİR
Telefon: 0(232) 572 35 30
e-mail: nuraygamze.yoruk@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 7 7
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 1 6 6
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 78

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.155544
ÖK.255544
ÖK.355555
ÖK.455555