DERS ADI

: Genel Mikrobiyoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 2032 Genel Mikrobiyoloji ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÖZAVCI

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Mikroorganizmaların morfolojik ve kültürel özellikleri, mikroorganizmaların metabolizması, genetiği, mikroorganizmalar arası, mikroorganizma çevre ve organizma ilişkileri, kemoterapötiklerin, dezenfektanların özellikleri,mikrobiyolojik teşhis metodları ve antimikrobiyal duyarlılık testleri konularında bilgi ve becerinin kazandırılması.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İnfeksiyöz hastalıklara neden olan mikroorganizmaların makroskopik ve mikroskopik morfolojik özelliklerini, anatomik yapısını öğrenir
2   Mikroorganizmaların kimyasal yapısını, virulans faktörlerini ve antijenik özelliklerini öğrenir
3   Mikroorganizmaların beslenmesini, üremesini, enzimleri ve metabolizmasını öğrenir
4   Mikroorganizmaların genetiğini, mikroorganizmalarda varyasyonlar ve genetik madde aktarımını öğrenir
5   Mikroorganizmaların mikroorganizmalar arası, mikroorganizma çevre ve organizma ilişkilerini kavrar
6   İnfeksiyöz hastalıkların laboratuvar teşhisi için uygun örnek alma ve gönderme prensiplerini öğrenir ve konvansiyonel ve moleküler mikrobiyolojik teşhis yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
7   Kemoterapötiklerin ve dezenfektanların özelliklerini öğrenir
8   Antimikrobiyal duyarlılık testlerini yapabilir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin amacı ve genel giriş, mikrobiyolojinin tarihçesi, mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi
2 Mikroorganizmaların makroskopik ve mikroskopik morfolojileri
3 Mikroorganizmaların anatomik yapısı; bakterilerin hücre duvarı, kapsül, flagella, sitoplazmil membran, sitoplazma, çekirdek, spor, mantarların hücre duvarı, sitoplazmik membran, sitoplazma, çekirdek, spor virusların kapsid, zarf ve çekirdek yapıları
4 Mikroorganizmaların kimyasal yapısı, mikroorganizmaların virülens faktörleri ve virulensinde görülen değişiklikler ve mikroorganizmaların antijenik özellikleri
5 Mikroorganizmaların beslenmesi ve üremesi; mikroorganizmaların beslenme tarzına göre klasifikasyonu, beslenme ve üreme için gerekli maddeler, beslenme ve üremeye etki eden faktörler, mikroorganizmaların üretilme ortamları, mikroorganizmaların üreme şekilleri
6 Mikroorganizmaların enzimleri ve metabolizması; mikroorganizma enzimleri, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzim aktivitesinin ölçülmesi, enzim sentezinin regülasyonu, mikroorganizmalarda maddelerin metabolizması, metabolizmanın düzenlenmesi ve denetimi
7 Mikroorganizma genetiği; nükleik asitlerin yapısı, nükleik asitlerin biyolojik fonksiyonları; DNA replikasyonu, prokaryotiklerde replikasyon, ökaryotiklerde replikasyon, diğer replikasyon modelleri, ribozomlar, protein biyosentezi
8 Arasınav
9 Mikroorganizma genetiği; mikroorganizmalarda fenotipik varyasyonlar (modifikasyon) , genotipik varyasyonlar ( mutasyon ) , genetik madde aktarımı; transformasyon, konjugasyon ve transdüksiyon
10 Mikroorganizma genetiği; ekstrakromozomal genetik elementler ; plasmidlerin genel özellikleri, plasmidlerin yapısı, plasmidlerin sınıflandırılması, başlıca plasmidler ve özellikleri, insersiyon sekansları ( IS elementleri ), transposonlar, Mu fajı, integronlar
11 Bakteriyofajlar ; bakteriyofajların klasifikasyonu, morfolojileri, üremeleri, infeksiyon tipleri, lizojeni ve immunite, lizojenik konversiyon, faj rekombinasyonu, fajların izolasyonu, rekombinant DNA teknolojisinde fajlar
12 Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonu ; infeksiyöz hastalıkların laboratuvar teşhisi için uygun örnek alma ve gönderme prensipleri, mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyon yöntemleri ve teşhiste kullanılan serolojik testler
13 Mikrobiyolojide biyoteknoloji; gen klonlaması, klonlamada kullanılan başlıca vektörler, nükleik asitlerin in vitro amplifikasyon yöntemleri, moleküler tiplendirme metodları, hastalıkların teşhisinde biyoteknolojik yöntemlerin kullanılması
14 Kemoterapötikler ve dezenfektanlar; kemoterapötiklerin etki mekanizmaları, kemoterapötiklere karşı dirençlilik mekanizmaları, klinik uygulamada ilaç direncinin önemi, kemoterapötik seçiminde laboratuar yöntemleri, dezenfeksiyon, dezenfektanların etki mekanizmaları, dezenfektan türleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Veteriner Mikrobiyoloji (Bakteriyel Hastalıklar), (N. Aydın, M. İzgür, K. Serdar Diker, H. Yardımcı, Ö. Esendal, J. Paracıkoğlu, M. Akan, İlke-Emek Yayınları, Ankara, 2006)
Veterinary Microbiology- Bacterial and Fungal Agents of Animal Disease (J. Glenn Songer, Karen W. Post, Elsevier Saunders, USA, 2005)
Veterinary Microbiology and Microbial Disease (P.J. Quinn, B.K. Markey, M.E. Carter, W.J. Donnelly, F.C. Leonard, Blackwell, Great Britain, 2002)
Clinical Veterinary Microbiology (P.J. Quinn, M.E. Carter, B. Markey, G.R. Carter, Mosby, London, 2000)
Temel Mikrobiyoloji. (Prof. Dr. Mustafa Arda, Medisan Yayın Serisi, Ankara, 2000).
Temel Mikrobiyoloji ve Bağışıklık Bilimi (Bilgehan,H., Barış Yayınları, İzmir, 2002).

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Görsel, interaktif, sözlü anlatım, uygulamalı anlatım, ödev, seminer

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine, laboratuvar uygulamalarının ise %80'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etikdışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi,
Kiraz/İzmir
Telefon: 0 (232) 572 35 30
E-posta: volkan.ozavci

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Sunum Hazırlama 1 2 2
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 64

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15434
ÖK.25434
ÖK.35434
ÖK.45434
ÖK.55434
ÖK.65545
ÖK.75555
ÖK.85555