DERS ADI

: Fermente Et ve Süt Ürünleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VSD 4009 Fermente Et ve Süt Ürünleri SEÇMELİ 1 0 0 1

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. NURAY GAMZE YÖRÜK

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Veteriner hekimliği eğitiminde, et ve süt ürünleri teknolojileri konusunda sanayinin ihtiyacı olan veteriner hekimin yetiştirilmesi amacıyla et ve süt ürünleri üretim teknolojilerinin uygulamalı olarak gösterilmesi ve öğretilmesi; bu ürünlerin üretimleri sırasında kullanılan alet ve ekipmanların tanıtılarak bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca ulusal ve uluslararası fermente et ve süt ürünlerinin tanımı ile et ve süt ürünleri üretim teknolojilerinin ayrıntılı bir şekilde öğretilmesinin yanı sıra muhafaza ve depolama konularında da öğrencilerin et ve süt sanayisinde pratik bilgililer kazanması sağlanmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1.Fermente et ve süt ürünleri hakkında bilgi sahibi olur.
2   2.Fermente et ve süt ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddelerini bilir.
3   3. Üretim teknolojilerini öğrenir.
4   4. Ürünlerin analizleri hakkında bilgi sahibi olur.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fermantasyonun tanımı ve özellikler o 13.Hafta Kefir teknolojisi- üretim aşamaları o o 14.Hafta Kefir teknolojisi- kusurlar, muhafaza Ayran Teknolojisi 1
2 Fermente sucuk teknolojisine giriş Ayran Teknolojisi 2
3 Fermente sucuk teknolojisi, hammadde seçimi ve kullanımı Kefir teknolojisi- üretim aşamaları
4 Fermente sucuk teknolojisi & Sucuk hamurunun hazırlanması Kefir teknolojisi- kusurlar, muhafaza
5 Fermente sucuk teknolojisi & Sucuk kılıflarının özellikleri
6 Fermente sucuk teknolojisi & Sucuk starter kültürleri
7 Fermente sucuk teknolojisi & Sucukların olgunlaştırılması ve kusurlar
8 Fermente süt ürünleri & Yoğurt teknolojisi tanım, sınıflandırma
9 Yoğurt teknolojisi & Üretim aşamaları
10 Yoğurt teknolojisi & Starter kültür özellikleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Güner, A. Ders Notları
2. Gürbüz, Ü. Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi, Konya, 2009.
3. Doğruer, Y. Et Bilimi, Konya, 2009.
4. Wilson, GW. Wilsons Practical Meat Inspection, Oxford, 2005.
5. Toldra, F. Lawries Meat Science, Duxford, 2017.
6. Tekinşen OC, Tekinşen KK. Süt ve Süt Ürünleri, Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü, 2005, Konya.
7. Ormancı Bilir FS, Süt Hijyeni ve Teknolojisi, 2020, Ankara
8. Metin, M. Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, İzmir, 2017.
9. Metin, M. Sütün Yapısı ve Özellikleri, İzmir, 2014.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders teorik olarak 1 saat yapılacaktır. Anlatım, tartışma.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Ders saatine belirtilen zamana uyulmalıdır.Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK
Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Cumhuriyet Mahallesi cami Sok.No:3 posta Kodu:35890
Kiraz -İZMİR
Telefon: 0(232) 572 35 30
e-mail: nuraygamze.yoruk@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 6 1 6
Final Sınavına Hazırlık 6 1 6
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 28

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.1434
ÖK.2434
ÖK.3545
ÖK.4555