DERECE PROGRAMLARI

: Tıp Eğitimi Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Tıp Eğitimi Yüksek Lisans Programı, YÖK tarafından 16.09.2005 tarihinde kabul edilmiştir. Programda DEÜ Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalından iki öğretim üyesi görev almaktadır. Programın süresi 2 yarıyıl ders ve 2 yarıyıl tez olmak üzere toplam 4 yarıyıldır. Programın dili Türkçedir. Programda 2023-24 Eğitim döneminde üç öğrenci bulunmaktadır.

Tıp Eğitimi Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programdan mezun olabilmek için 54 AKTS karşılığı ders alması, 2 AKTS seminer ve 4 AKTS karşılığı uzmanlık alanı alması ve 60 AKTS karşılığı tez çalışmasını tamamlaması gereklidir. Toplamda 120 AKTS kredisini tamamlamalıdır. En az not ortalaması her ders için 2.50 / 4.00 olmalıdır.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Tıp Eğitimi YL programına 2008 yılında öğrenci alımına başlanmıştır. Bu programın amacı program tıp eğitimi alanında çalışmakta olan ya da çalışmak isteyen sağlık profesyonellerine yönelik hazırlanmış olup eğitim biliminin temel kavram ve kuramları hakkında bilgi, beceri ve tutumların kazandırılmasını ve tıp eğitimi alanına uyarlanması hakkında bilgi sahibi olunmasını ve tıp eğitimindeki gelişmelerin izlenmesi açısından yeterlik kazanılmasını amaçlamaktadır.

Temel Program Kazanımları

1   Eğitimde temel kavramlar, ilkeler, kuramlara ilişkin bilgi sahibidir.
2   Tıp eğitimi ve sağlık bilimleri alanında temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olur.
3   Mezuniyet öncesi ve sonrası tıp eğitiminde temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olur.
4   Tıp ve sağlık bilimleri alanında temel ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
5   Tıp ve sağlık bilimleri eğitim alanlarında akreditasyon sistemleri ve kriterleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olur.
6   Tıp ve sağlık bilimleri alanında öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak etkin eğitim ortamları tasarlayabilir.
7   Bilgi kaynaklarını ve teknolojilerini öğretim planlamasında ve öğrenmede etkin olarak kullanabilir.
8   Öğrencilerde eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi için uygun teknik ve yöntemleri bilir ve kullanabilir.
9   Tıp ve sağlık bilimleri alanında toplumun ihtiyaçlarına uygun programlar geliştirebilir.
10   Tıp ve sağlık bilimleri alanında eğitim araştırmalarının tasarlanması, yürütülmesi ve yorumlanması konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
11   Yapay zekâ ve diğer ileri teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilir.
12   Eğitim yönetimi, mentorluk, koçluk ve liderlik konularını tartışabilir.
13   Kişisel ve mesleksel gelişimini, yaşam boyu öğrenme ilkelerine dayanarak sürekli güncel tutar.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu programın mezunu kamu ve özel sektörde mesleğini icra eder.

3. derece (doktora) programlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Programda Tıp Eğitimi Anabilim Dalının altı adet zorunlu dersi bulunmaktadır. İlk yarıyılda üç, ikinci yarıyılda üç zorunlu ders yer almaktadır. Öğrenciler her yarıyılda 30 AKTS kredisini tamamlayacak şekilde seçmeli derslerini Tıp Eğitimi Anabilim Dalı tarafından açılan ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kodlu ortak derslerden alabilmektedir. Staj zorunluluğu yoktur.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

4.Dönem:
B 1 TEG 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Derslerde öğrencinin değerlendirmesi performans değerlendirme, final sınavı, ödev ve projelerdeki başarı ile yapılır. Dersten başarılı olabilmesi için en az 2.50/4.00 almış olması gereklidir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenciler mezun olabilmek için 120 AKTS kredisini tamamlamalıdır. 60 AKTS karşılığı derslerini başarı ile tamamlamalıdır. Her bir dersten başarılı olabilmeleri için en az not ortalaması 2.50 / 4.00 olmalıdır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Hibrit

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Doç.Dr.Esin Ergönül