DERECE PROGRAMLARI

: AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı 2004 tarihinde kurulmuştur. Halen anabilim dalına bağlı AR-GE ve ve İnovasyon Tezsiz yüksek lisans programı disiplinler arası bir program olarak eğitimini yürütmektedir. Araştırma geliştirme faaliyetlerine odaklı endüstriyel kuruluşlar ile hizmet işletmelerinde ve araştırma geliştirme merkezi gibi temel-klinik araştırmalarda sinerji ve mükemmeliyet sağlamaya yönelik ve benzer araştırma geliştirme merkezlerinin sürdürülebilir kılınmasında araştırmacı, uygulayıcı insan gücü yetiştirmek amacını güdün programın eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması; Not Döküm Çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı AR-GE ve İnovasyon Yönetimi programında farklı disiplinlerden 14 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Öğrenci ve ders kullanımındaki PC sayısı (Laboratuar), 40 adet olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek tez kütüphanesi ile bilgisayar laboratuarı ve ayrıca, kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi temel alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme ve alana ilişkin özgün fikirler geliştirebilme.
2   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilme ve bu disiplinlere ilişkin ileri düzeyde bilgilere sahip olabilme.
3   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme.
4   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi ile akreditasyon ve kalite problemlerine ilişkin uygulamada karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunları çözmek için bireysel ve takım üyesi olarak sorumluluk alabilme.
5   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, bilgiden bilgi üretebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenme sürecini yönlendirebilme.
6   Uzman ya da uzman olmayan kişileri, alanı ile ilgili konularda bilgilendirebilme, onlarla düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek paylaşabilme.
7   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin kuramsal tartışmaları yorumlayabilme ve ilgili yazına katkıda bulunabilme.
8   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanında verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olma.
9   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimine ilişkin dünyadaki değişen eğilimleri ileri düzeyde izleyebilme, anlayabilme, yorumlayabilme ve analiz edebilme.
10   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin yenilikleri ve yenilikçi çalışma ilkelerini uygulamaya koyabilme
11   Hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilme, yaratıcı ve eleştiriye açık olma.
12   Alanındaki bilgileri izleyip kullanabilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde yabancı dil bilgisine sahip olma.
13   Alanının gerektirdiği ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisine sahip olma. Bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme.
14   Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren ilkeleri eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme.
15   Alanına ilişkin uzmanlık bilgilerini uygulayarak ve uzman bilgi kaynaklarını kullanarak iş veya çalışma ortamında ortaya çıkan görevler karşısında stratejik yaklaşımlar geliştirebilme.
16   Patent başvurusu, innovation and know how marketing gibi konularda hukuki bilgiye sahip olma ve kullanabilme.
17   Kalite yönetim sistemlerinin performansını kalite ekonomisi (kalite maliyetleri) ilkelerine uygun olarak değerlendirebilme. Kalite maliyeti sistemi kurabilme, dokumante edebilme ve yönetebilme.
18   Ulusal ve uluslararası risk ve güvenlik yönetimi sistemlerini kurabilme ve yönetebilme.
19   Ar-Ge sistemlerinin kuruluşu ve yönetiminde yönetim temsilcisi veya uzman sistem sorumlusu ve çalışanı olarak görev alabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, , Kamu kurumları ile firmaların AR-GE birimlerinde, İleri Teknolojiler, Bilişim ve Yazılım Geliştirme sektörü, Tıp merkezleri vb. firmalarda, AR_GE yöneticisi, yönetici yardımcısı, Üretim Planlaması ve Kontrolü, sistem sorumlusu gibi pozisyonlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca, üniversiteler bölümlerinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında da görev alabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

AR-GE ve İnovasyon yönetimi tezsiz yüksek lisans programında tüm dersler zorunlu olup, 3 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son dönemlerinde proje yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Derslerin alınmasında ön koşul aranmamaktadır. Teorik ve uygulamalı derslerden oluşan programın derslerinde Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilme ve bu disiplinlere ilişkin ileri düzeyde bilgilere sahip olabilme ve Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, alana ilişkin yenilikleri ve yenilikçi çalışma ilkelerini uygulamaya koyabilme önemlidir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 SBE 7000 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 BİL 7003 AR-GE BİRİMLERİNDE ÖRGÜTSEL YAPI VE TASARIM ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 BİL 7021 AR-GE YÖNETİMİ İLKELERİ VE UYGULAMALARINA GİRİŞ ZORUNLU 3 0 0 7
G 4 BİL 7009 AR-GE VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI ZORUNLU 2 0 0 6
G 5 BİL 7007 BİLGİ YÖNETİMİNDE İNOVASYONVE YARATICILIK ZORUNLU 2 0 0 6
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BİL 7002 PORTFÖY YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ ZORUNLU 3 0 0 6
B 2 BİL 7004 KAMU POLİTİKALARI VE AR-GE ZORUNLU 2 0 0 6
B 3 BİL 7010 İNOVASYON VE TEKNOLOJİ İKTİSADI ZORUNLU 2 0 0 6
B 4 BİL 7008 BİLGİ YÖNETİMİ VE KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI ZORUNLU 2 0 0 6
B 5 BİL 7006 STRATEJİK YÖNETİM VE AR-GE STRATEJİLERİ ZORUNLU 3 0 0 6
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BİL 7011 GÜVENLİK, RİSK VE KALİTE YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 BİL 7013 KALİTE MALİYETLERİ ZORUNLU 2 0 0 6
G 3 BİL 7099 DÖNEM PROJESİ ZORUNLU 0 0 0 6
G 4 BİL 7017 YÖNETSEL VE KURUMSAL GİRİŞİMCİLİK ZORUNLU 2 0 0 6
G 5 BİL 7015 PROJE YÖNETİMİ VE İNOVASYON ZORUNLU 2 0 0 6
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (84 AKTS) ve Dönem Projesi (6 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof. Dr. Berrin ONARAN
Phone: 0232 3012535
Fax: 0232 4205181
e-mail: berrin.onaran@deu.edu.tr