DERECE PROGRAMLARI

: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı 20.07.1982 tarihinde 41 sayılı kanun hükmünde kararnameyle kurulmuştur. Halen anabilim dalına bağlı Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Tezsiz yüksek lisans programı ekonominin itici gücü olan üretim faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayabilecek orta ve üst düzey çalışanlar yetiştirilebilmesine yönelik olarak faaliyet gösteren programın eğitim dili Türkçedir.

Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Tezsiz Yüksek Lisans (I.O)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması; Not Döküm Çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Üretim alanındaki çağdaş üretim tekniklerini takip eden, üretim/işlemler faaliyetlerini daha verimli, etkin ve ekonomik olarak gerçekleştirmek için gerekli olan yöntem ve teknikleri kullanabilen, analitik düşünebilen, problem çözme ve karar verme yetenekleri ile geliştirilmiş bilim uzmanları yetiştirmek.

Temel Program Kazanımları

1   Üretim/işlemler yönetiminin temel kavramlarını anlar.
2   İşletmelerde üretim fonksiyonunun diğer fonksiyonlarla ilişkisini anlar ve disiplinler arası çalışmaları sürdürür.
3   Üretim/işlemler fonksiyonu ile ilgili yönetim kararlarını anlar ve uygular.
4   Üretim ve hizmet süreçlerinin yönetiminde kullanılan niteliksel ve niceliksel yöntemleri bilir ve bu yöntemleri uygular.
5   İşletmelerde verimlilik analizlerini yapar, ilgili yöntemleri bilir ve bunları uygular.
6   Üretim sorunları karşısında alternatif çözümler üretir ve raporlar.
7   Üretim planlama ve kontrol faaliyetlerini gerçekleştirir.
8   Çağdaş üretim yöntemlerini bilir ve bu yöntemleri üretim ve hizmet süreçlerinde uygular.
9   Kalite yönetim ilkelerini ve kalite geliştirme tekniklerini üretim ve hizmet süreçlerinde uygular.
10   Tedarik zincirinin yönetiminde kullanılan niteliksel ve niceliksel yöntemleri bilir ve uygular.
11   Üretim süreçlerinde karşılaşılan problemlere çözüm bulunmasında ve en iyi kararın verilmesinde paket programları kullanır ve sonuçları değerlendirir.

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Yüksek Lisans Derecesi, mezunun mesleğini icra etmesini sağlar.

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği tezsiz yüksek lisans programında tüm dersler zorunlu olup, 3 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son dönemlerinde proje yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Derslerin alınmasında ön koşul aranmamaktadır. Staj olanağı yoktur.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

G 5 İUE 7099 DÖNEM PROJESİ ZORUNLU 3 0 0 15

3 .Dönem Seçmeli:

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS) olmak üzere toplamda (90/120/240) AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Göktuğ Cenk AKKAYA