: ELİCİTİNG UNDERSTANDİNG İN EDUCATİONAL STUDİES

Biyoloji Öğretmenliği Doktora
Fizik Öğretmenliği Doktora
Türkçe Öğretmenliği Doktora

Öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerini belirlemede kullanılan teknikler hakkında bilgilendirme. Bu tekniklere aşinalık kazanma. Küçük çaplı bir deneme çalışmayla teknikleri araştırma ortamında kullanma.

1   Öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerini belirlemede kullanılan teknikleri nasıl kullanacaklarını öğrenecekler.
2   Araştırma kurgusuna göre uygun teknikleri belirleyip seçip kullanabilecekler.
3   Bu ders içeriği ve uygulamasından öğrendiklerini örnek bir çalışma üzerinde uygulayarak öğrenmelerini transfer edecekler.

1 Giriş ve yapılandırmacı öğrenme kuramı
2 Anlamanın doğası, öğrenme-yapılandırmacılık ve kavramsal anlama arasındaki ilişki
3 Kavram yanılgısı-alternatif kavrama ve alan literatüründe yer alan çalışmalarda kullanılan temel terminoloji ve bu çalışmaların önemi
4 Açık uçlu yazılı testler, çoktan seçmeli ve açık uçlu açıklamalı sorular, iki aşamalı testler, üç aşamalı testler, ulusal ve uluslararası literatürden örnekler
5 Açık uçlu yazılı testler, çoktan seçmeli ve açık uçlu açıklamalı sorular, iki aşamalı testler, üç aşamalı testler, ulusal ve uluslararası literatürden örnekler
6 Yapılandırılmış, yarı-yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşme, Piaget nin klinik görüşme tekniğibir konu/olay hakkında görüşme, bir kavram hakkında görüşme, ulusal ve uluslararası literatürden örnekler
7 Tahmin et- göster-açıklat tekniği, ulusal ve uluslararası literatürden örnekler Araştırma Konusu: Bölümünüzdeki lisans öğrencileriyle küçük çaplı bir araştırma planlayıp uygulayın, çalışmada alanınınzdan bir konu seçin ve hangi tekniği uygulayacağınıza karar verin.
8 Kavram haritaları, V diagramları, kavram karikatürleri, çizim tekniklerinin kullanımı, ulusal ve uluslararası literatürden örnekler
9 İlişkilendirme diyagramları, kelime ilişkilendirme gibi tekniklerin alanda kullanımı, soru geliştirme ve alan literatüründe yeni dönemde rastlanılan tekniklerin kullanımı, ulusal ve uluslararası literatürden örnekler
10 Her bir öğrenci ile kendi araştırması hakkında görüşme: Konu seçimi, veri toplamada kullanacağı tekniğe karar verme vs konularında görüşme.
11 Öğrencilerin deneme çalışmalarının değerlendirilmesi: veri toplama araçlarının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi hk.
12 Öğrencilerin deneme çalışmalarının değerlendirilmesi: toplanan verilerin analizi konusunda.
13 Öğrencilerin deneme çalışmalarının değerlendirilmesi: Sonuçların sunulması.
14 Öğrencilerin deneme çalışmalarının değerlendirilmesi: Sonuçların sunulması.
15 Final sınavı

1. Carmichael, P., Watts, M., Driver, R., Holding, B., Philips, I., and Twigger, D. (1990) Research on students conceptions on science: A bibliography. Leeds, Eng: Children s Learning in Science Research Group, University of Leeds.
2. Driver, R. (1997) The Application of Science Education Theories: A Reply to Stephen P. Norris and Tone Kvernbekk. Journal of Research in Science Teaching, 34 (10), 1007-1018.
3. Novak, J.D. & Gowin, D.B. (1984) Learning how to Learn. New York: Cambridge University Press.

Anlatım, grup çalışmaları ve küçük çaplı uygualama

1 YIN Yıl içi Notu
2 ODV Ödev
3 YSS Yıl Sonu Notu
4 BNS BNS YIN * 0.30 + ODV * 0.10 + YSS * 0.60
5 BUT Bütünleme
6 BBN BütSonuBaşarıNotu YIN * 0.30 + ODV * 0.10 + BUT * 0.60

Küçük çaplı deneme uygulamasından elde edilen sonuçlar hakkında rapor (%50) ve dönem sonu sınavı (%50).

halil.aydin@deu.edu.tr

Rehberli Problem Çözümü 14 5 70
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 14 3 42
Ödev hazırlama 1 2 2